Aryuvedische massage

 

Ayurvedische massage kan zowel worden ingezet tijdens de zwangerschap, na de bevalling en als babymassage.
In de zwangerschap kan massage een extra ondersteuning geven bij het zwaarder worden van het lichaam en de belasting die dat geeft. Na de bevalling kan het helpen bij het reinigen van het lichaam en herstel van de kraamvrouw. 
Bij babymassage krijgt het kind meer lichaamsbesef: het is rustgevend en ontspannend. Het bevordert de basisveiligheid en gevoel van vertrouwen.

meer over Zwangerschapsmassagemeer over babymassage

Ayurvedische massage

 

Ayurvedische massage kan zowel worden ingezet tijdens de zwangerschap, na en als babymassage.
In de zwangerschap kan massage een extra ondersteuning geven bij het zwaarder worden van het lichaam en de belasting die dat geeft. Na de bevalling kan het helpen bij het reinigen van het lichaam en het herstel van de kraamvrouw.
Bij babymassage krijgt het kind meer lichaamsbesef: het is rustgevend en ontspannend. Het bevordert de basisveiligheid en het gevoel van vertrouwen.

meer over zwangerschapsmassagemeer over babymassage

Ayurveda & India

Het woord Ayurveda is een samenvoeging van 2 woorden uit het Sanskriet. “Ayu” betekent “leven” en “Veda” “kennis”, dus “kennis van het leven” of ook wel “juist leven”. Het is gebaseerd op Vedische geschriften die teruggaan tot 3000 voor Christus. De principes zijn universeel en voor iedereen die een gelukkig, gezond en inspirerend leven nastreven.

In de Indiase traditie hoort massage bij de dagelijkse verzorging en masseren ouders hun kinderen en elkaar. Het is een vanzelfsprekend onderdeel van het gezinsleven. Hierdoor wordt de onderlinge band versterkt en het werkt preventief op de gezondheid.

Massage stimuleert de bloedsomloop en het lymfatisch systeem. Het versterkt het immuunsysteem, helpt bij de afvoer van afvalstoffen en versterkt de spieren en gewrichten. Door dagelijkse massage wordt het lichaam gereinigd en verstevigd, wat de gezondheid bevordert en een verjongende werking heeft. Daarbij geeft het vreugde en ontspanning.

De massage wordt meestal uitgevoerd met een warme, natuurlijke olie, waaraan dikwijls kruiden zijn toegevoegd voor een specifieke werking.

In India wordt al vanaf de geboorte gebruik gemaakt van massage. Tot kinderen 3 jaar oud zijn, worden ze dagelijks gemasseerd met olie. Vanaf 3 jaar hebben ze voldoende lichaamsbeweging en worden ze wat minder vaak, maar nog wel een paar keer per week, gemasseerd. 

Massage wordt in deze cultuur gezien als van essentieel belang gedurende alle fasen in het leven en niet als een zeldzame luxe, zoals het in het Westen veel wordt gebruikt, of bij behandeling van klachten. Ayurvedische massage is bedoeld voor het algeheel welbevinden en als preventie om ziekten en klachten te voorkomen. Niet om ze te behandelen. De massage is ook vooral stimulerend en niet per definitie ontspannend of rustgevend.

                                                Bron: Ayurvedische massage van                                                                                               Harish Johari

 

Bij ons in het westen

In de Westerse wereld leven we in moderne steden, in luxe woningen en hoeven we nog maar weinig lichamelijk werk te verrichten. Daarbij raakt de lucht en het leefmilieu steeds meer vervuild door industrie, uitlaatgassen en elektrosmog van alle elektronische apparatuur. De combinatie van weinig lichaamsbeweging met gebrek aan frisse lucht, natuurlijke voeding en zonlicht, brengt ons lichaam uit evenwicht. Voortdurende zorg en spanningen vergroten de opeenhoping van gifstoffen in het lichaam. De beste en meest natuurlijke manier om ons van al deze belastende stoffen te ontdoen (naast goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en regelmatig vertoeven in gezonde buitenlucht) is massage.

Een Ayurvedische lichaamsmassage is een volledige lichaamsmassage en duurt in de regel 1 tot 1,5 uur. Ook een deelmassage is al heel heilzaam. Zo kan alleen een voetmassage voor het naar bed gaan een goede diepe slaap bevorderen en een hoofdmassage stress doen verminderen. Toch is een gehele lichaamsmassage het meest effectief voor een gevoel van algeheel welbevinden.

Zwangerschapsmassage

In de eerste maanden van de zwangerschap kan de zwangere meestal gewoon doorgaan met de activiteiten en sport zoals ze gewend was. Dit is bevorderlijk om fit en sterk te blijven en geeft ook mentale stabiliteit. Zo is yoga een zeer goede manier om in beweging te blijven en het lichaam gezond en flexibel te houden. In de zwangerschap kan massage een extra ondersteuning geven bij het zwaarder worden van het lichaam en de belasting die dat geeft. De massage wordt in de zwangerschap gedeeltelijk in zijligging uitgevoerd. Er wordt speciaal aandacht besteed aan het bekken, de onderrug, de benen, voeten, wervelkolom, schouders, borst, nek, armen en hoofd.

De massage wordt meestal uitgevoerd met een warme, natuurlijke olie, waaraan dikwijls kruiden zijn toegevoegd voor een specifieke werking.

Contra-indicaties voor een massage zijn:
-koorts
-infectie
-ziekte
-oedeem of spataderen (dat lichaamsdeel)
-open wond of na operatie (operatiegebied)
-ernstige obstipatie
-acute reuma 

Babymassage

De eerste weken na de geboorte wordt de babymassage traditioneel gedaan met een deegballetje. Het deegballetje wordt gemaakt van fijngemalen volkoren tarwemeel met water en een scheutje amandelolie. Daar wordt een zacht balletje van gekneed ongeveer zo groot als een kleine citroen. Daarmee wordt met lichte druk over het lichaampje van de baby gerold. Tijdens de massage wordt het balletje steeds weer in de amandelolie gedoopt, zodat de huid van de baby deze op kan nemen en zacht en soepel wordt. Het rollen met het deegballetje stimuleert de bloedsomloop, de afvoer van afvalstoffen en de stofwisseling van het kind. Het versterkt tevens het immuunsysteem. Als de baby 1 of 2 maanden oud is kan met de handen worden gemasseerd. Door de massage krijgt het kind meer lichaamsbesef, het is rustgevend en ontspannend. Het bevordert de basisveiligheid en gevoel van vertrouwen. Het brengt ook verlichting bij krampjes en stimuleert de natuurlijke stoelgang. Ouder en kind beleven samen veel plezier aan de massage en het verstevigt de band. De kinderen willen vaak nog tot op hoge leeftijd gemasseerd worden!

Net als bij volwassenen moet niet gemasseerd worden als het kind ziek is, koorts heeft, de eerste 24 uur na een vaccinatie en niet net na het eten.

 

Praktische info zwangerschapsmassage en babymassage

Zwangerschapsmassage:
Een Ayurvedische lichaamsmassage is een volledige lichaamsmassage en duurt in de regel 1 tot 1,5 uur. Een deelmassage is ook mogelijk. De massage wordt traditioneel op een matras op de grond uitgevoerd, deels op de rug en zij en deels zittend. Het is aan te bevelen een grote badhanddoek mee te nemen. Houdt er met kleding rekening mee dat de huid olie-achtig wordt. 

Babymassage:
De cursus babymassage bestaat uit 4 lessen van 1,5 uur.
Een mapje met handleiding wordt uitgereikt en voor olie wordt gezorgd.
De eerste les leer je met een deegballetje masseren, daarna krijg je de handelingen van het masseren met de handen in 3 lessen aangereikt.

De zwangerschapsmassage vinden plaats in de kleine oefenzaal fysiotherapie (ook wel Piratenzaal) in het oude gedeelte onder het personeelsrestaurant van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

Adres: Maelsonstraat 3, 1624 NP Hoorn

De babymassage vindt bij voorkeur plaats bij de deelnemers thuis. Een groepsgrootte van 4-5 deelnemers is ideaal. Bij 4 deelnemers is iedereen dan een keer “gastvrouw of gastheer”.

Zwangerschapsmassage:
Kosten voor een massage: €30,00 voor een half uur, €60,00 voor een uur, €90,00 voor 1,5 uur.

Babymassage:
Kosten voor de cursus (4 lessen van 1,5 uur) zijn €60,00

Babymassage:
Neem een aankleedkussen en een omslagdoek mee en een paar hydrofieldoeken, verschoning voor de kleine en wat reservekleertjes. Zorg ook dat je zelf gemakkelijke kleren aan hebt om op de grond te kunnen zitten.

Recensies

Ik heb zowel de zwangerschaps yoga als de babymassage gedaan bij suryandrayoga.

De zwangerschaps yoga ben ik erg laat mee begonnen en omdat het einde van mijn zwangerschap erg zwaar was heb ik maar 4 lessen gedaan wat ik erg jammer vond want het waren erg fijne lessen. Carina is erg rust gevend, we kregen goede ademhalingsoefeningen, leerden goed te ontspannen en gingen daardoor helemaal ontspannen de deur uit!

De babymassage was ook erg leuk! Het is een hele leuke manier om met je kindje bezig te zijn en ze vinden het nog fijn ook! Eerst lieten we de kindje rustig wennen aan de aanrakingen doormiddel van een deegballetje en daarna de massage met je handen. Mijn dochtertje vond het erg lekker en sliep daarna als een roosje! Ik ga dit zeker regelmatig bij haar doen!

Melanie

Contact

Wil je je aanmelden voor de yoga zwangerschapscursus, de zwangerschapsmassage of de babymassage of heb je een vraag? Vul dan onderstaand contactformulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

15 + 2 =