Is pijnstilling tijdens de bevalling niet jouw ding? Denk je dat je het prima zonder kunt redden of heb je juist veel angst voor prikken? Beiden heel begrijpelijk. Maar in deze blog geef ik je 5 redenen waarom je je in de zwangerschap toch op pijnbestrijding tijdens de bevalling zou moeten voorbereiden.
En dat zeg ik vanuit mijn ervaring als verloskundige. Bevallen doet pijn, dat is algemeen bekend. De één ervaart deze pijn veel erger dan de ander. Tegenwoordig kun je al in de zwangerschap kiezen voor een ruggenprik tijdens de bevalling. Voor de één lijkt dit ideaal, voor de ander een doemscenario. Als je een zo natuurlijk mogelijke bevalling nastreeft, past pijnstilling niet in dat plaatje. Punt blijft dat het verstandig is je al in de zwangerschap voor te bereiden en ik geef je hier 5 redenen waarom.
1. Weet wat je opties zijn.
Je denkt bij pijnstilling misschien gelijk aan een ruggenprik, maar er zijn heel veel meer mogelijkheden. Ook zonder medicijnen zijn er tal van methoden die je zelf, en ook thuis, toe kunt passen. Zoals onder de douche of in bad gaan. Warm water heeft een goede pijnstillende en ontspannende werking. In bad bevallen wordt niet voor niets steeds populairder. Misschien heb je er nog niet aan gedacht dat dit een optie is. Daarnaast werkt massage ook tegen pijn en spanning. Maar wordt de pijn echt te intens dan kun je ook medicinale pijnbestrijding krijgen. Daarvoor moet je over het algemeen naar het ziekenhuis.
Maar soms kan je eigen verloskundige je in het ziekenhuis blijven begeleiden als je bijvoorbeeld kiest voor lachgas. Als je voor een pijnpompje (Remifentanil) of een injectie met morfine kiest of toch voor die ruggenprik, dan wordt je medisch en neemt de klinisch verloskundige of gynaecoloog de leiding van de bevalling over. Als je je nu vast verdiept in wat er allemaal beschikbaar is, wat de voorwaarden en voordelen, nadelen en risico’s zijn, ben je zelf al goed voorbereid en kom je niet op het laatste moment voor een lastige keuze te staan. Want dan kan het zijn dat bepaalde methoden niet geschikt zijn, bijvoorbeeld omdat de bevalling al te ver is gevorderd.
2. Je gaat nadenken over hoe je tegen pijn aankijkt.
Misschien wil je er het liefst niet over nadenken en het maar op je af laten komen. Wellicht weet je van je zelf dat je best kleinzerig bent. Reden destemeer om op tijd serieus te onderzoeken wat je dan nodig hebt om straks die bevalling door te komen. Heb je veel angst en zie je erg op tegen de pijn tijdens de bevalling? Praat er dan over met je verloskundige of gynaecoloog. Er zijn tal van cursussen die je kunnen helpen of wellicht speelt er meer en is een gesprek met een coach of psycholoog verstandig. Als je het op zijn beloop laat, heb je kans dat je tijdens de bevalling in paniek raakt en de ervaring van de geboorte van je kindje een hele nare wordt. Maar ook erover praten met je partner en vertellen wat je van hem of haar nodig hebt en verwachtingen uitspreken kan helpen.
3. Je kunt je voorbereiden met een goede cursus.
Dit is altijd een goed idee, of je nu wel of geen pijnstilling wilt tijdens de bevalling. In een cursus leer je vaak goede ontspannings- en ademhalingstechnieken om de weeën op te kunnen vangen die je vaak ook helpen goed met de pijn om te gaan. Je kunt van te voren niet bepalen hoe je bevalling zal gaan en of je een punt bereikt dat de pijn te intens wordt of je uitgeput raakt. Als je je verdiept hebt in de mogelijkheden kun je overwegen voor welke methoden van pijnstilling je op dat moment openstaat en wat daarvoor nodig is. Als je naar het ziekenhuis moet, bedenk dan dat het een poos duurt voor je daadwerkelijk die pijnstilling kunt ontvangen. Je moet je eerst verplaatsen, er vindt vaak een overdracht van je verloskundige naar de volgende zorgverlener plaats. Er moeten controles bij jou en bij de baby gedaan worden. Soms wordt er een infuus geplaatst en je wordt nog uitgebreid voorgelicht over de werking en risico’s van de methode die je kiest. In die tijd is het fijn als je terug kunt vallen op oefeningen die je hebt geleerd om de weeën op te vangen, ondanks de intense pijn.
4. Je kunt voorbereidingen treffen.
Als je in de zwangerschap hebt bedacht dat je wel in bad zou willen bevallen, kun je op tijd mogelijkheden onderzoeken om een bad te huren voor thuis, of een ziekenhuis zoeken met de mogelijkheid in bad te bevallen.
Of als je wel voelt voor het gebruik van een TENS-apparaat, dat met stroomstootjes pijnverlichting geeft, kun je uitzoeken waar je die kunt huren of kopen. En heb je wel oren naar Lachgas, dan kun je informeren in welke ziekenhuizen die mogelijkheid gegeven wordt en of jouw verloskundige daar ook mee werkt. Kortom: als je goed
geïnformeerd bent, kun je op tijd voorsorteren.
5. Je komt goed beslagen ten ijs.
Ik heb het vaak gezien, een vrouw die zich heilig voorgenomen heeft geen pijnstilling te gebruiken tijdens de bevalling en tot het laatst toe heldhaftig volhoudt, tot het echt niet meer gaat…. Als je dan eindelijk toegeeft dat het wel beter zou zijn met pijnstilling om beter te kunnen ontspannen, heb je al je energie opgebruikt en heb je geen aandacht en geduld meer voor alle opties die genoemd worden en de daarbij horende risico’s en mogelijke bijwerkingen. Het enige dat je dan wilt is zo snel mogelijk van de pijn af. Op dat moment ben je minder bezig met de consequenties voor je baby of je beleving van de geboorte. Dan kies je dus minder bewust en dat kan naderhand een katerig gevoel geven. Veel vrouwen hebben dan het gevoel gefaald te hebben. Dat is echt onzin en niet nodig. Bevallen is geen prestatie en je bent geen betere moeder als je het zonder pijnstilling gered hebt.
Moeder worden is een proces waarvan je niet weet hoe het zal verlopen en ook elke bevalling is weer anders. Dan moet je je overgeven aan de situatie zoals die is en soms betekent dat, dat pijnstilling de beste optie is. Als je weet wat er is en welke optie voor jou de beste mogelijkheid lijkt, heb je waarschijnlijk minder stress en daardoor juist meer kans in de ontspanning te kunnen blijven. Dan maak je waarschijnlijk betere keuzes en is de kans groter dat je met een goed gevoel op de bevalling terug kunt kijken. Pijnstilling of geen pijnstilling.