Mijn naam is Carina

Ik ben verloskundige sinds 1992 en ik ben in 2015 met de 4
jarige opleiding tot yogadocent begonnen aan de Saswitha opleiding voor yoga en wijbegeerte, met als specialisatie zwangerschapsyoga.

Ik heb ruime werkervaring met thuisbevallingen ( van 1992 tot 2001 in Hengelo) en heb van 2005 tot 2009 in Schotland gewoond en gewerkt. Sinds 2009 werk ik als klinisch verloskundige in het Westfriesgasthuis in Hoorn, nu het Dijklander ziekenhuis. 

Sinds mijn eerste zwangerschap in 1997 heb ik yoga omarmd en geniet ik dagelijks van de weldaad van rust, ontspanning, meer balans en de energie die het me geeft. In het tweede jaar van de opleiding tot yogadocent heb ik mijn lesbevoegdheid behaald en heb ik op verschillende plekken als waarneemster lesgegeven. Nu wil ik graag starten met mijn eigen praktijk voor zwangerschapsyoga. Tevens doe ik ook Ayurvedische massage en babymassage.

Dit betekent Yoga voor mij

Yoga is een niet meer weg te denken onderdeel van mijn leven geworden. Naast de vele lichamelijke voordelen geeft het me ook vertrouwen en balans. Ik sta meer in contact met mijn werkelijke kern, voel wat ik echt belangrijk vind en wat ik nodig heb.

Ik laat me minder leiden door wat er vanuit de maatschappij en (social-) media op me af komt of wat anderen vinden, maar vaar veel meer mijn eigen koers.

Yoga brengt je bij een innerlijk weten, bij je intuïtie en zorgt dat je met meer vertrouwen in het leven staat. 
Yoga kan helpen om in contact te komen met ons natuurlijke “zijn”. Weer in contact met je lichaam en met je binnenwereld. Het helpt je tot rust te komen en meer te ontspannen. Je wordt je meer bewust van je lichaam en je gevoel.

Dat wil ik graag doorgeven.

Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest.

Mijn passie

Ik ben gepassioneerd geraakt door het proces van zwangerschap en geboorte. Ik vind het zo’n bijzondere gebeurtenis dat een kindje in de buik van een vrouw kan groeien en ontwikkelen, hoe het lichaam van de vrouw zich daarop aanpast en hoe de natuur alles perfect regelt. De specialisatie van enkele cellen, die zijn ontstaan uit een eicel en een zaadcel, tot organen en een heel nieuw organisme met alles erop en eraan (meestal in ieder geval). En ook de hormonen die de processen in het lichaam van de vrouw aansturen, dat op het moment dat het kindje er klaar voor is de bevalling begint! Een wonderlijk proces.

Alle biologische processen die zich in je lichaam afspelen zijn perfect op elkaar afgestemd (ook je ademhaling, hartslag en bloedsomloop) en daar hoef je helemaal niks voor te doen. De kunst is juist om het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan en ons daaraan over te geven. Maar we leven in een maatschappij waarin we graag alles regelen en onder controle willen houden. We leven met kloktijd, agenda’s, afspraken en plannen alles. We houden ons dan ook vaak vast aan de uitgerekende datum. 

Natuurlijke processen

Maar de natuur kent geen kalender of kloktijd. De natuur laat zich niet afdwingen door een geplande datum en door teveel controledrang hinderen we de natuurlijke processen juist.

Natuurlijke processen hebben een rijping nodig. Het kindje en jij moeten er klaar voor zijn om de bevalling op gang te laten komen. Dat betekent op tijd rust nemen (op tijd je verlof in laten gaan) en niet tot op het laatst blijven rennen en vliegen. De innerlijke mens moet tot rust komen en zich kunnen overgeven aan de natuur. Pas als de regelkamer boven in het hoofd tot rust komt, kan het organisme zich ontspannen en zich overgeven aan het biologische proces. Dat vraagt loslaten, luisteren naar je lichaam en overgave.

 

Zelfbewuste, ontspannen vrouwen

In verbinding met de innerlijke natuur

Mijn streven is om vrouwen met zwangerschapsyoga meer in verbinding met hun lichaam en hun innerlijke natuur te brengen. We zijn natuurlijke organismen en ons lichaam weet precies hoe het een kindje moet laten groeien en ontwikkelen en hoe het moet bevallen. Door bewust te ademen en te ontspannen kunnen we ons steeds meer aan het lichaam en de natuurlijke processen overgeven waardoor deze processen ongehinderd hun gang kunnen gaan. Dan verlopen deze processen meestal net zo goed gecoördineerd en wonderbaarlijk als alle andere processen in ons lichaam. Het vraagt echter vertrouwen en overgave om dit te kunnen doen. De yogahoudingen en oefeningen vormen hier een basis voor. Door regelmatig te oefenen wordt je lichaam, maar ook je vertrouwen sterker. Door rustige adem en ontspanning wordt het contact met onze biologische natuur versterkt en weten we intuïtief wat we nodig hebben en wat we moeten doen. Het helpt ons juiste keuzes te maken en de regie over de bevalling te houden, niet vanuit angst maar vanuit een intuïtief weten.

Mijn droom

Ik zie vaak dat vrouwen zich onvoldoende voorbereiden op de bevalling. Dan overkomt het ze dat de heftigheid van de weeën ze overrompelt, ze niet goed kunt ontspannen waardoor ze niet goed kunnen omgaan met de pijn en ze bang zijn dat ze de bevalling niet aankunnen. Ze hebben te weinig vertrouwen in hun lichaam en in hun eigen draagkracht. Dan zoeken ze vaak hun toevlucht in pijnstilling. Teveel spanning en gebrek aan overgave kan ertoe leiden dat het proces van de bevalling onvoldoende doorgang kan vinden, de bevalling langer duurt en er meer medisch ingrijpen nodig is, zoals het bijstimuleren van de weeën met oxytocine of het doen van een kunstverlossing. Dit maakt dat de vrouw de regie van de bevalling uit handen moet geven en zich verlaat op de medische begeleiding en medische techniek. Ze staat niet in haar kracht. 

Ik wil er dan ook alles aan doen vrouwen te helpen zich goed voor te bereiden zodat ze zich in hun kracht voelen staan, vertrouwen hebben en de regie van de bevalling in eigen beheer kunnen houden, in contact met hun innerlijke kracht. Dat zit in onze natuur. Dan wordt de bevalling een zeer betekenisvolle gebeurtenis waar we met trots en tevredenheid op terug kunnen kijken. Dan hebben we de flexibiliteit om ons over te geven en te doen wat de natuur van ons verlangt. Dat is mijn droom.

Blije moeders, blije baby´s

Contact

Wil je je aanmelden voor de yoga zwangerschapscursus of heb je een vraag. Vul dan onderstaand contactformulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

7 + 4 =