Mijn naam is Carina

Al op mijn 15de wist ik dat ik verloskundige wilde worden. Ik heb van 1989 tot 1992 aan de Vroedvrouwenschool in Heerlen gestudeerd en ben daarna gaan werken in een verloskundige praktijk in Hengelo, waar ik ook vandaag kom. Toen ik zwanger werd van mijn oudste kwam ik in aanraking met zwangerschapsyoga. De effecten die ik ondervond op mijn lichaam en welbevinden waren verbluffend.

Toen pas ging ik voelen hoeveel spanning ik vasthield in mijn nek en schouders en realiseerde ik me hoe weinig ik in contact stond met mijn lichaam. Ik was me nooit bewust van die constante spanning. Ik leerde voelen en loslaten. Mezelf toestaan even niks te hoeven. Sindsdien is yoga niet meer weg te denken uit mijn leven. 

Dit betekent Yoga voor mij

Ik geniet dagelijks van de weldaad, rust, ontspanning, balans en energie die het me geeft. Maar yoga doet meer dan dat. Yoga is een manier van leven. Yoga geeft je inzicht in wie je werkelijk bent en waarom je de dingen doet die je doet. Het brengt je in contact met de basis van waaruit je kracht en wijsheid haalt. Je eigen innerlijke wijsheid. Dat geeft vertrouwen in jezelf, je eigen kunnen en de weg die je hebt te gaan. 

Zodra je leert luisteren naar je intuïtie komt er meer balans in je leven en opent zich de weg naar een meer gelukkig leven. En daar ben ik elke dag weer dankbaar voor!

Door mijn lessen wil ik deze kennis en ervaring graag doorgeven.

Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest.

Mijn passie

Ik ben gepassioneerd geraakt door het proces van zwangerschap en geboorte. Ik vind het zo’n bijzondere gebeurtenis dat een kindje in de buik van een vrouw kan groeien en ontwikkelen, hoe het lichaam van de vrouw zich daarop aanpast en hoe de natuur alles perfect regelt. De specialisatie van enkele cellen, die zijn ontstaan uit een eicel en een zaadcel, tot organen en een heel nieuw organisme met alles erop en eraan (meestal in ieder geval). En ook de hormonen die de processen in het lichaam van de vrouw aansturen, dat op het moment dat het kindje er klaar voor is de bevalling begint! Een wonderlijk proces.

Alle biologische processen die zich in je lichaam afspelen zijn perfect op elkaar afgestemd (ook je ademhaling, hartslag en bloedsomloop) en daar hoef je helemaal niks voor te doen. De kunst is juist om het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan en ons daaraan over te geven. Maar we leven in een maatschappij waarin we graag alles regelen en onder controle willen houden. We leven met kloktijd, agenda’s, afspraken en plannen alles. We houden ons dan ook vaak vast aan de uitgerekende datum. 

Natuurlijke processen

Maar de natuur kent geen kalender of kloktijd. De natuur laat zich niet afdwingen door een geplande datum en door teveel controledrang hinderen we de natuurlijke processen juist.

Natuurlijke processen hebben een rijping nodig. Het kindje en jij moeten er klaar voor zijn om de bevalling op gang te laten komen. Dat betekent op tijd rust nemen (op tijd je verlof in laten gaan) en niet tot op het laatst blijven rennen en vliegen. De innerlijke mens moet tot rust komen en zich kunnen overgeven aan de natuur. Pas als de regelkamer boven in het hoofd tot rust komt, kan het organisme zich ontspannen en zich overgeven aan het biologische proces. Dat vraagt loslaten, luisteren naar je lichaam en overgave.

 

Zelfbewuste, ontspannen vrouwen

In verbinding met de innerlijke natuur

Mijn streven is om vrouwen met zwangerschapsyoga meer in verbinding met hun lichaam en hun innerlijke natuur te brengen. We zijn natuurlijke organismen en ons lichaam weet precies hoe het een kindje moet laten groeien en ontwikkelen en hoe het moet bevallen. Door bewust te ademen en te ontspannen kunnen we ons steeds meer aan het lichaam en de natuurlijke processen overgeven waardoor deze processen ongehinderd hun gang kunnen gaan. Dan verlopen deze processen meestal net zo goed gecoördineerd en wonderbaarlijk als alle andere processen in ons lichaam. Het vraagt echter vertrouwen en overgave om dit te kunnen doen. De yogahoudingen en oefeningen vormen hier een basis voor. Door regelmatig te oefenen wordt je lichaam, maar ook je vertrouwen sterker. Door rustige adem en ontspanning wordt het contact met onze biologische natuur versterkt en weten we intuïtief wat we nodig hebben en wat we moeten doen. Het helpt ons juiste keuzes te maken en de regie over de bevalling te houden, niet vanuit angst maar vanuit een intuïtief weten.

Mijn droom

Ik zie vaak dat vrouwen zich onvoldoende voorbereiden op de bevalling. Dan overkomt het ze dat de heftigheid van de weeën ze overrompelt, ze niet goed kunt ontspannen waardoor ze niet goed kunnen omgaan met de pijn en ze bang zijn dat ze de bevalling niet aankunnen. Ze hebben te weinig vertrouwen in hun lichaam en in hun eigen draagkracht. Dan zoeken ze vaak hun toevlucht in pijnstilling. Teveel spanning en gebrek aan overgave kan ertoe leiden dat het proces van de bevalling onvoldoende doorgang kan vinden, de bevalling langer duurt en er meer medisch ingrijpen nodig is, zoals het bijstimuleren van de weeën met oxytocine of het doen van een kunstverlossing. Dit maakt dat de vrouw de regie van de bevalling uit handen moet geven en zich verlaat op de medische begeleiding en medische techniek. Ze staat niet in haar kracht. 

Ik wil er dan ook alles aan doen vrouwen te helpen zich goed voor te bereiden zodat ze zich in hun kracht voelen staan, vertrouwen hebben en de regie van de bevalling in eigen beheer kunnen houden, in contact met hun innerlijke kracht. Dat zit in onze natuur. Dan wordt de bevalling een zeer betekenisvolle gebeurtenis waar we met trots en tevredenheid op terug kunnen kijken. Dan hebben we de flexibiliteit om ons over te geven en te doen wat de natuur van ons verlangt. Dat is mijn droom.

Blije moeders, blije baby´s

Contact

Wil je je aanmelden voor de yoga, de zwangerschapscursus of heb je een vraag. Stuur een mail naar suryandrayoga@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Telefonisch mag ook op 06-16031942.

Vermeld bij interesse in zwangerschapsyoga graag of je in (omgeving van) Heerhugowaard of Zaandam woont en het is erg praktisch als je ook je telefoonnummer achterlaat. Dan kan ik je sneller contacten. Mails kunnen soms in de spam belanden, dus kijk die ook regelmatig na!

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet, Carina Jagt.

 

2 + 4 =