Zwangerschapyoga

 

Zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere aanstaande moeder om heel bewust met haar zwangerschap bezig te zijn en geeft een gerichte voorbereiding op de bevalling met behulp van yoga-oefeningen, gericht op: ontspanning, concentratie en kracht.

 

Lees meerpraktische info

Zwangerschapsyoga

 

Zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere aanstaande moeder om heel bewust met haar zwangerschap bezig te zijn en geeft een gerichte voorbereiding op de bevalling met behulp van yoga-oefeningen, gericht op: ontspanning, concentratie en kracht.

 

Lees meerpraktische info

Wegens het Corona virus kunnen de zwangerschapsyogalessen niet doorgaan op dit moment.  Daarom bied ik een gratis zwangerschapsyoga-les aan die je thuis kunt volgen.

Bewust beleven

Een zwangerschap en de geboorte van een kind zijn een van de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Je maakt een transitie door van vrouw naar moeder. Een gebeurtenis die je voor altijd zal veranderen. Een proces dat maakt dat je anders in het leven zult staan en dat je ook spiritueel kan ontwikkelen.

Het bewust beleven van de zwangerschap staat bij de cursus centraal. Het is niet alleen het toewerken naar de bevalling, maar het juist ook heel bewust beleven van wat er allemaal in je lichaam gebeurt in de zwangerschap, welke veranderingen je beleeft en het bewust contact maken met het kindje in je buik.

Bij de lessen gebruik ik de thema’s: ontspanning, concentratie en kracht. Elk thema staat een maand lang centraal en de oefeningen zullen vooral het karakter hebben dat bij dat thema past. Er komt in die maand ook informatie aan bod dat bij dat thema past, zowel informatie over de zwangerschap als over de bevalling.

 

In contact met jezelf

Met yogaoefeningen en gebruik van de adem ga je meer contact maken met je lichaam en met jezelf.  Je gaat aspecten van jezelf beter leren kennen en bewuster met situaties om. Je maakt contact met een diep vertrouwen dat in jezelf schuilgaat en waar we ons doorgaans niet zo bewust van zijn. Je zult ontdekken dat je een nieuw soort bewustzijn ontwikkelt. Dat er een kennis in je wakker geroepen wordt die er altijd al was. Je maakt contact met je basis. De zwangerschap nodigt uit meer naar binnen te gaan en in contact te komen met je ware natuur. Daartoe nodig ik je van harte uit.

Elke laatste les van een thema nodig ik ook de partners uit om vertrouwd te raken met oefeningen, de veranderingen die plaatsvinden en wat zij kunnen doen om je te steunen. Ook leren ze hoe zij een waardevolle aanvulling kunnen zijn bij de bevalling. Jullie gaan oefeningen leren die je samen uit kunt voeren en ook massage krijgt de nodige aandacht.

Ook als je geen partner hebt, adviseer ik je om iemand ( je moeder of een vriendin) mee te nemen waarbij je je vertrouwt voelt en die je eventueel ook bij de bevalling kan ondersteunen.

Ik heb zowel de zwangerschaps yoga als de babymassage gedaan bij suryandrayoga.

De zwangerschaps yoga ben ik erg laat mee begonnen en omdat het einde van mijn zwangerschap erg zwaar was heb ik maar 4 lessen gedaan wat ik erg jammer vond want het waren erg fijne lessen. Carina is erg rust gevend, we kregen goede ademhalingsoefeningen, leerden goed te ontspannen en gingen daardoor helemaal ontspannen de deur uit!

De babymassage was ook erg leuk! Het is een hele leuke manier om met je kindje bezig te zijn en ze vinden het nog fijn ook! Eerst lieten we de kindje rustig wennen aan de aanrakingen doormiddel van een deegballetje en daarna de massage met je handen. Mijn dochtertje vond het erg lekker en sliep daarna als een roosje! Ik ga dit zeker regelmatig bij haar doen!

Melanie

Thema´s bij zwangerschapsyoga

Ontspanning

Door gebruik te maken van de adem krijg je toegang tot gebieden in je lichaam die je bewust leert ontspannen. Dit is een belangrijk hulpmiddel om tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling de weeën te kunnen opvangen. Vooral de buikadem geeft rust en diepe ontspanning. Het brengt je bij een diepere laag in jezelf, een innerlijke bron van kracht en vertrouwen.

Concentratie

Het bewust bundelen van je aandacht helpt je los te laten wat je niet nodig hebt en je volledig te focussen op je adem en je over te geven aan de weeën.  Je kunt helemaal in het proces van de bevalling gaan waardoor de bevalling ongehinderd doorgang kan vinden. Hoe meer je je kunt overgeven aan het innerlijke proces, hoe meer je bij een oerinstinct komt, een soort dierlijk bewustzijn. Je weet intuïtief wat je moet doen en wat je nodig hebt. 

Kracht

Door diepe ontspanning en concentratie kun je je energie en kracht optimaal inzetten en richten bij de persfase van de bevalling. We gaan technieken leren die de natuurlijke persbeweging van het lichaam volgen zonder je uit te putten of onnodige spanning vast te houden. Je leert een juiste balans tussen ontspanning, concentratie en kracht te gebruiken waarbij alle oefeningen die je geleerd hebt hun vruchten afwerpen.

Volledig zijn in het moment en aanvaarden wat is..

Praktische informatie

De zwangerschapscursus is een doorlopende cursus waarin de 3 thema’s een geheel vormen. De thema’s volgen elkaar op en lopen in elkaar over, maar hoeven niet in een bepaalde volgorde gevolgd te worden. Het één is niet belangrijker dan het andere. Alle 3 de thema’s zijn essentieel en vormen elk 4 weken lang de basis voor de yogaoefeningen, ademtechnieken en informatie over bepaalde fasen van de bevalling. Elk thema wordt afgesloten met een partnerles. Je kunt op elk punt in de cursus beginnen. Ervaring met yoga is niet nodig. Door de thema’s meerdere malen te doorlopen raak je vertrouwd met de oefeningen en ga je meer verdieping ervaren. Je maakt het je eigen, dat geeft rust en vertrouwen. Het is daarom prettig om op tijd met de zwangerschapsyoga te beginnen, bij voorkeur rond 14 weken zwangerschap. Als je later instroomt is het in ieder geval raadzaam alle 3 de thema’s te volgen (3 maanden).

De yoga-lessen vinden paats in de kleine oefenzaal fysiotherapie (ook wel Piratenzaal) in het oude gedeelte onder het personeelsrestaurant van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.

Adres: 
Maelsonstraat 3
1624 NP Hoorn

De lessen worden elke dinsdagavond gegeven van  19.30 – 20.45 uur

Je kunt op elk moment instappen in de les, vanaf 14 weken zwangerschap. 

De kosten bedragen €15,00 per les. Graag per maand betalen.

Één keer per maand is er een partnerles, waarbij een bijdrage wordt gevraagd van €10,00 voor de partners.

Draag het liefst losse kleding en neem een groot badlaken mee, matten en dekens zijn aanwezig.


… de essentie van leven

Contact

Wil je je aanmelden voor de yoga zwangerschapscursus of heb je een vraag. Vul dan onderstaand contactformulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

4 + 12 =