Je bent in verwachting, hoera! Maar nu…?! Een van de hamvragen is: “Ga je een cursus doen?”. Een goede voorbereiding is, ook bij het krijgen van een kind, het halve werk. Ik ga je hier in 10 punten uitleggen waarom jij met een zwangerschapscursus je kansen enorm vergroot op een betere beleving van je zwangerschap en bevalling.

1. Kennis geeft rust

Door betrouwbare informatie krijg je meer kennis over het proces van zwanger zijn, het veranderen van je lichaam en bevallen. Je weet wat je kunt verwachten en wat belangrijk is om te doen of juist te laten. En je krijgt andere informatie dan die je van je verloskundige of gynaecoloog krijgt. Meer op het gebied van je lichamelijke en mentale fitheid en welbevinden. Natuurlijk kun je ook veel informatie uit boeken halen en je zo voorbereiden. Maar dan mis je een heleboel van de andere voordelen. Kijk maar mee naar de volgende punten…

2. Je leert houdingen om je lichaam sterker en soepeler te maken

Je leert houdingen om je lichaam sterker en soepeler te maken. Een goede basishouding is al heel belangrijk om te voorkomen dat je rugklachten of bekkenklachten krijgt. Maar ook de beweeglijkheid onderhouden van je hele wervelkolom en je bekken krijgen veel aandacht. Met gerichte oefeningen wordt het bekken losser en meer toegankelijk zodat je baby bij de bevalling er makkelijker doorheen kan komen.

3. Ademhalingstechnieken geven controle

Ademcontrole is onmisbaar om jezelf onder controle te houden als je het zwaar hebt, gestrest of angstig bent. Door de adem kun je je zenuwstelsel beïnvloeden. Het kan je helpen uit een vecht- of vluchtreactie te blijven als je pijn of spanning hebt, zoals tijdens de bevalling. Met een rustige gecontroleerde adem blijft je geest rustig.

4. Leren ontspannen.

Bij met name Yoga, maar ook in veel andere zwangerschapscursussen, wordt er veel aandacht besteed aan ontspannen. Ontspanning vermindert stress en dat is goed nieuws voor zowel moeder als de baby. Stress is ongezond en heeft zeker ook invloed op de baby. En daarbij kan ontspanning helpen de weeën beter op te vangen en meer bij jezelf te blijven.

5. Met een goede voorbereiding door yoga (of mindfulness) heb je minder kans op pijnstilling tijdens de bevalling.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het doen van een zwangerschaps- yogacursus de kans verkleint op het vragen om pijnstilling tijdens de bevalling. Als je goed ontspant, heb je minder snel pijnstilling (bijvoorbeeld in de vorm van een ruggenprik) nodig.

6. Je leert houdingen die de bevalling bevorderen.

Ondanks dat al heel lang bekend is dat een verticale houding zoals hurken de beste positie is om in te bevallen, bevalt het gros van de Nederlandse vrouwen nog op haar rug in bed. En dat is een hele onnatuurlijke bevalhouding. Net zo’n beetje als in bed liggend een grote boodschap doen…! Een verticale houding tijdens de uitdrijving van de baby geeft de moeder veel meer controle, er is meer ruimte in het bekken om de baby door te laten en de zwaartekracht werkt mee. In een zwangerschapscursus zal hier uitgebreid aandacht voor zijn en mee geoefend worden.

7. Je vormt een sterk team met je partner.

Door samen een cursus te doen ben je beter op elkaar afgestemd. Je deelt dezelfde kennis en inzichten. De partner leert praktische tips hoe de barende vrouw te ondersteunen en krijgt handvatten hoe in situaties te kunnen handelen, in plaats van alleen maar hulpeloos toe te kunnen kijken. Je leert wat je van elkaar kunt verwachten. Daardoor is de kans groot dat je samen een goed team vormt. En als je samen een goed team vormt, is de kans groter dat je de bevalling als positiever ervaart, ongeacht het verloop ervan.

8. Quality time.

Je hebt net even dat uurtje ontspanning in de week om met jezelf en bewust met je zwangerschap bezig te zijn. Bewust aandacht besteden aan je lichaam en aan het kindje dat in je buik groeit. Er gebeurt enorm veel in je lijf en het is goed om daar af en toe even bij stil te staan en aandacht voor te hebben. Je beleeft zo je zwangerschap ook meer intens.

9. Bewuster worden van wat je wilt.

Door de informatie in de cursus en het intensief met je lichaam en de zwangerschap bezig te zijn, wordt je je bewuster van wat je belangrijk vindt. Door ontspanning en bewuster te ademen, kom je ook meer bij een diepere laag in jezelf. Van daaruit voel je beter wat je nodig hebt. Je komt in contact met je natuurlijke instinct en oerkracht. Je laat je minder leiden door onzeker makende gedachten, maar weet van binnenuit wat je wilt.

10. Delen van je ervaringen in een groep.

Van oudsher al komen vrouwen samen om hun kennis en krachten te bundelen en ervaringen uit te wisselen. In de zwangerschap maak je in grote lijnen hetzelfde mee, loop je tegen veel dezelfde dilemma’s aan en moet je veel dezelfde keuzes maken. Het helpt daar samen over te kunnen praten en ervaringen uit te wisselen. Er gaat een enorme kracht uit van samenzijn en samen delen. Veel zwangerschapsgroepen zijn jaren na de bevalling
nog met elkaar verbonden.

Niet elke zwangerschapscursus is hetzelfde en niet alle cursussen bieden zowel informatie als lichamelijke oefeningen en adem- en ontspanningsoefeningen. Het is dus goed om je in het aanbod te verdiepen. Je verloskundige kan je daarbij helpen en vaak staan er cursussen op de website van een verloskundigenpraktijk. Vraag ook bij je verzekering na of zij een zwangerschapscursus vergoeden, dat
scheelt weer in de kosten.

Zoek een cursus die je aanspreekt en het liefst een met goede recensies. Realiseer je dan wel dat bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen heerlijk kan zijn om in de zwangerschap in beweging te zijn en te ontspannen. Maar daar zal minder aandacht zijn voor bevalhoudingen en informatie.

Zelf geef ik zwangerschapsyoga waarbij in de zwangerschapscursus alle bovengenoemde punten aan bod komen. En met mijn jarenlange ervaring als verloskundige kan ik ook betrouwbare en realistische adviezen geven. Is je interesse gewekt, kijk dan vooral ook even verder op mijn website.

Ik wens iedere zwangere een intens beleven van de wonderlijke transformatie van vrouw naar moeder en een bevalling waarbij ze ontspannen in haar kracht kan staan om haar kindje op de wereld te verwelkomen.

Carina Jagt